Hele følelsesregisteret er i spil den første tid

Den første tid efter fødslen er fyldt med mange forskellige følelser. Det kan være, du føler, at du bliver lidt vred eller frustreret – måske på dit barn, på dig selv eller på din partner. Det er helt normalt og helt okay.

Varme og kontakt

Det er vigtigt, at I tilbyder barnet en masse tæt kontakt den første tid. Børn har brug for kontakt, for at de kan lære sig selv og omverdenen at kende. Særligt det første år af barnets liv er det vigtigt at give barnet en masse tæt kontakt og hud mod hud.

Du kan skabe en god kontakt ved at:

  • Give barnet en ren ble eller nyt tøj på
  • Bade barnet
  • Lægge barnet på dit bryst – hud mod hud

Husk hinanden

Man kan bruge rigtig meget tid på at give opmærksomhed til den lille ny, men det er også vigtigt at huske hinanden. Hjælp hinanden med at forstå, hvordan I har det og tal højt om jeres følelser.

Få hjælp fra familie og venner

Som nybagte forældre kan man stadig have brug for noget tid sammen uden baby. Få hjælp fra familie og venner, så I kan få lov at hvile jer eller lavet noget sammen bare jer to. Selv en halv time kan gøre en stor forskel.

Om Ellen

Ellen Eldrup er sundhedsplejerske i Aarhus Kommune, hvor hun blandt andet er tilknyttet Mødrehjælpens indsats Unge Familier på Vej.