Amningen starter allerede lige efter fødslen

Allerede i løbet af graviditeten bliver dine bryster typisk større og området omkring brystvorten, som man kalder areola, udvides og bliver både mørkere og mere elastisk. Det gør det lettere for barnet at se og få fat på brystet. Mens du er gravid dannes der også råmælk i dine bryster, som er den tykke, gullige mælk, det nyfødte barn spiser lige efter fødslen og de følgende dage, frem til at mælken løber til.

Der er så at sige serveret, når barnet kommer til verden, og dermed kan amningen starte ganske kort tid efter fødslen.

Som Anna fortæller i videoen herover, er det vigtigt, at barnet kommer op på mors bryst så hurtigt som muligt efter fødslen. Gerne med det samme. Her vil du i løbet af ganske kort tid se, at barnet begynder at søge efter brystet.

Tegn på, at en nyfødt baby vil have mad

  • Munden er åben.
  • Tungen kører.
  • Smaskelyde.
  • Hånd føres til mund.
  • Arme og ben bevæges.

Sørg for hud mod hud-kontakt den første tid

Når baby lægges til brystet og sutter, får kroppen besked om, at der skal produceres mere mælk. Jo mere kontakt, der er mellem dine bryster og babyen, jo mere vil din krop blive klar over, at der er brug for mælk.

Husk, det kræver tålmodighed at amme. Sørg for masser af ro, hvile, mad og drikke den første tid. Det vil give jer de bedste forudsætninger for en god start.