Anerkendelse giver tryghed og ro
Når et barn føler sig anerkendt og mødt i sine følelser, føler det sig trygt og kan falde til ro. Når barnet hører, at du forstår, hvorfor det handlede, som det gjorde, føler det sig mødt og forstået, og barnet kan bedre acceptere, at du siger nej.
Børn, der oplever, at deres følelser bliver respekteret, udvikler en tillid til, at deres oplevelser betyder noget. De lærer at stå ved sig selv og deres meninger, og vil efterhånden udvikle en følelsesmæssig robusthed, forstået på den måde, at de lærer deres følelser at kende, og bliver bedre til at håndtere dem.
Et eksempel på mentalisering
Forestil dig, at:
… du er ude for at handle efter arbejde sammen med dit barn, som du lige har hentet i vuggestuen. Du skal hurtigt beslutte, hvad I skal spise til aftensmad. Klokken er allerede mange, og dine tanker kredser omkring en nem ret, som er hurtig at lave, så dit barn kan nå i bad inden sengetid. Dit barn får nu øje på slikhylden og peger på den ene farverige slikpose efter den anden. Du siger nej igen og igen, men dit barn protesterer, og det ender i skrig og skrål
Hvad får du øje på hos dig selv?
Varmen begynder måske at sprede sig i din krop, og du kan mærke en irritation over, at dit barn ligger på gulvet og skriger. Du synes, det er pinligt og vil bare gerne ud af butikken i en fart. Du har måske et ønske om at holde fast i dit nej, men begynder også at tøve og overvejer at give efter og sige ja til slikket for at slippe ud af situationen. Du er træt efter en lang arbejdsdag og vil bare gerne hjem.
Hvad får du øje på hos dit barn?
Dit barn er ulykkelig og vred. Det har været en lang dag i vuggestue, så du tænker, at dit barn helt sikkert må være træt. Du kommer i tanke om, at det nok også er ved at være et par timer siden, at dit barn fik eftermiddagsmad i vuggestuen. Det må være sultent.
Hvad gør du?
Du forstår dit barns frustrationer over at få et nej, og du husker dig selv på, at et lille barn ikke kan regulere sine store følelser på egen hånd.
Du tager en dyb indånding og forsøger at få ro på dig selv. Du finder din milde stemme frem og forsøger at tale roligt til dit barn.
Fortæl for eksempel, at du godt kan se, at barnet har meget lyst til slik, og at du godt kan forstå, at barnet er sultent, men at du bestemmer, at det ikke skal have slik nu. Fortæl barnet, at du finder et stykke frugt eller en bolle, som det kan spise i stedet.