Soloforælder – du kan sagtens give dit barn en god barndom

Har du valgt at få et barn alene, og er du nogle gange bekymret for, om du gør det godt nok? Læs med her, hvor sundhedsplejerske, Ellen Eldrup, giver gode råd om at sænke forventningerne til rollen for forælder og fokusere på det, der er vigtigst for dig og dit barn.

Børn har brug for én stabil omsorgsperson

En af de mest almindelige udfordringer, soloforældre møder, handler om barnets trivsel. Nogle har nemlig en fejlagtige antagelse om, at det er bedst for børn at have to forældre. Og det kan være følelsesmæssigt drænende for dig som nybagt solo-forældre at skulle håndtere – og måske skaber det en masse bekymringer.

Men ifølge sundhedsplejerske, Ellen Eldrup, er det vigtigt at huske, at dit barn er undfanget i kærlighed, og at du som soloforældre sagtens kan tage dig af dit barn og give det en god og tryg opvækst på lige fod med andre.

”Forskningen viser, at et barn har brug for én stabil omsorgsperson. Én, der kan fornemme, hvordan barnet har det, og som barnet er tæt knyttet til. Flere omsorgspersoner er fint, men én er afgørende for et barns tryghed og selvværd,” fortæller Ellen Eldrup.

For at skabe den tætte tilknytning handler det dybest set om at give barnet nærvær, så det kan mærke, at du ér der. På den måde får barnet mod og nysgerrighed på at lære sig selv at kende og udforske verden omkring sig.

Sænk baren for, hvornår du lykkes som forælder

Som soloforælder skal du ofte sætte dine egne behov og følelser til side for barnets. Og det kræver overskud. Derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv og sænker forventningerne til, hvornår du er en god nok forælder.

”Du må gerne vælge de lette løsninger indimellem. Måske vil dit barn i en periode kun spise foran fjernsynet, og det kan være en god idé at prøve at finde fred i det. Når du så igen har overskud, kan du ændre det og fortælle dit barn, hvordan I nu skal gøre,” siger Ellen Eldrup                       .

Det vil oftest ende galt, hvis du som forældre tager kampe op, som du ikke har overskud til. Så vent til du kan holde til modstanden fra dit barn – og prøv imens at fokusere på de små succeser. Måske kom I godt afsted i vuggestuen, dit barn spiste en stor portion havregrød eller du fik et stort smil.

Sæt aktiviteter på standby

Når du bliver forælder, er det helt naturligt, at du ikke kan nå det samme, som før. Derfor handler det om at mærke efter, hvad der kunne give dig lidt luft i hverdagen – og så må resten vente.

Det kan være en god øvelse at spørge sig selv: Hvad var det vigtigste for mig, før jeg blev forælder? Hvis det fx var at løbe en tur, kan du måske få en god ven til at passe dit barn imens – eller måske var det afslappende for dig at se en serie på Netflix, så gør det og lad nogle af de huslige opgaver vente.

Derudover skal du huske, at babysvømning, salmesang osv. er fint, HVIS det er noget, du også hygger dig med. Men hvis det er endnu en ting, du prøver at presse ind i en ellers stram hverdag, så er det ikke nødvendigt.

Overvej også, hvordan du ellers kan aflaste dig selv i hverdagen. Måske skal indkøb og avanceret madlavning sættes på pause. Rugbrødsmadder og havregrød fungerer helt fint til aftensmad og mange indkøb kan i dag klares online.

Lyt til dine egne følelser og ræk ud efter hjælp inden dit bægre flyder over

Mange af de soloforældre, som Ellen Eldrup møder, har tendens til at forvente det umulige af sig selv for at bevise, at de kan klare at være alene med et barn. Nogle føler, at omverdenen har en forventning om, at ’du har selv valgt det, så nu må du også kunne klare dig selv’. Men livet som småbørnsforældre er hårdt for alle, understreger Ellen Eldrup.

”Vær opmærksom på at anerkende og mærke dine egne følelser – de er ikke farlige de prøver at sige noget. Så hvis du kan mærke, at du fx er ret irriteret på sit barn i en periode, er det nok fordi, at du trænger til en velfortjent pause. Og så er det vigtigt, at du rækker ud i dit netværk eller får hjælp andre steder, så du kan genskabe overskud til at give dit barn det, som det har brug for”.

Du har altid mulighed for at kontakte din sundhedsplejerske for en ekstra samtale, hvis du har brug for det – eller kontakte Mødrehjælpens Holdepunkt, som er landsdækkende rådgivning for gravide og forældre. Det er vigtigt, at du som forælder får støtte og bliver holdt på benene, så du kan være der for dit barn. Uden overskud er det nemlig svært at være den forælder, du gerne vil være.

Fem gode huskeregler

Når hverdagen kører derudaf, kan du ofte glemme de gode råd, der kan få hverdagen til at glide lidt nemmere. Her er bud på en liste, som du kan hænge op og kigge på, når livet er ekstra svært – måske har du selv nogle punkter, der skal tilføjes:

  1. Livet som småbørnsforældre er hårdt for alle.
  2. Ræk ud efter hjælp inden dit bægre flyder over, så du kan give dit barn det, som det har brug for.
  3. Sænk dine forventninger til, hvornår du lykkes som forælder.
  4. Sæt aktiviteter på standby.
  5. Børn har brug for én stabil og gennemgående omsorgsperson for at få en tryg barndom.

Sundhedsplejerske Ellen Eldrup

Ellen Eldrup er sundhedsplejerske og har i en årrække været tilknyttet Aarhus Kommune og Mødrehjælpens indsats Unge Familier på Vej. I dag er hun socialfaglig rådgiver på Gaia krisecenter i Aarhus.

Udover at være sundhedsplejerske er Ellen også uddannet babymassør, Marte Meo-terapeut og har en master i positiv psykologi.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.